Oliën, vetten en voedingsmiddelen met een hoog olie- of vetgehalte zijn gevoelig voor bederf door oxidatie. Dit is een chemische reactie waarbij zuurstof uit de atmosfeer de vetzuurketens van triglyceridemoleculen aantast. Deze reactie kan plaatsvinden bij of onder kamertemperatuur (dus tijdens de normale opslag van oliën of bereide voedingsmiddelen) en ook bij hogere temperaturen, zoals bij verwerkingsprocessen of tijdens het frituren.
De uitdaging van olie- en vetspecialisten is om de olie te beschermen en de stabiliteit van olie te vergroten. De beste manier om dit bereiken, is door ervoor te zorgen dat zuurstof op geen enkel moment tijdens productieprocessen in contact komt met het product. Wij kunnen u hier bijvoorbeeld bij helpen door minder subtiele fysieke/chemische conserveringsmethoden te vervangen door een productvriendelijke inertiseringsoplossing met gebruikmaking van stikstof (N2).
Met onze diepgaande kennis van kwaliteits- en veiligheidseisen hebben we een programma van inertiseringsoplossingen en andere toepassingen ontwikkeld voor het stabiliseren van olie- en vethoudende producten tijdens alle bewerkingsstadia.
Belangrijkste toepassingen
Purgen en spargen met N2 om opgelost zuurstof te verwijderen
Blanketen om zuurstof uit loze ruimten boven producten te verwijderen
Fluffing om de structuur van vetten en mayonaise te veranderen
Hydrogenatie met waterstof om de houdbaarheid te verlengen en productstabiliteit te verhogen door fysieke eigenschappen te wijzigen.