Een van de belangrijkste uitdagingen in de levensmiddelensector is de doeltreffende beheersing – of beter nog, uitbanning – van bacteriële activiteit. Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen bacteriën is koelen en vriezen.
Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, neemt de groei van micro-organismen snel af. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door het verlagen van de temperatuur van het product, maar ook doordat de wateractiviteit afneemt: er is geen vrij, vloeibaar water meer, zodat de micro-organismen geen water meer hebben om te kunnen metaboliseren.
Door voeding te koelen neemt het risico op bacteriëngroei af. Door voedingsproducten snel af te koelen (ook wel bekend als flash freezing of cryogeen invriezen) wordt dit risico nog verder beperkt.
Met cryogeen invriezen blijft de natuurlijke kwaliteit van voeding ook behouden. Als een product wordt ingevroren, vormen zich ijskristallen. Hoe kleiner deze kristallen zijn en hoe gelijkmatiger ze zijn verdeeld in een product, hoe beter de kwaliteit en smaak behouden blijven. De enige manier om ervoor te zorgen dat zich kleine ijskristallen vormen die gelijkmatig verdeeld zijn in het hele voedingsproduct, zowel in de cellen als erbuiten, is door het product bij cryogene temperaturen in te vriezen.
Tientallen jaren ervaring
Als wereldwijde marktleider op het gebied van moderne koel- en vriesmethoden voor voedingsmiddelen, leveren wij al decennia innovatieve oplossingen en beschikken wij als geen ander over de expertise om u te kunnen helpen bij de meest complexe uitdagingen. Wij bieden een volledig assortiment aan cryogene vriezers voor snel inline invriezen en koelen. Bij onze cryogene oplossingen worden kooldioxide- en stikstofgassen gebruikt om de temperatuur van voedingsmiddelen snel te verlagen, zowel ten behoeve van verbeterde verwerkingsmethoden als voor een langere houdbaarheid. Met cryogene vloeibare gassen kunnen ingevroren en gekoelde voedingsartikelen ook op doeltreffende, flexibele en geluidloze wijze precies op temperatuur worden gehouden tijdens transport.
Kooldioxidesneeuw (vast CO2), ook bekend als 'droogijs', is een zeer effectief koelmiddel dat gemakkelijk in het gebruik is. Bij atmosferische druk gaat vloeibaar kooldioxide over in vaste vorm bij ca. -¬79ºC. CO2 in vaste vorm is een zeer doeltreffend middel voor het koelen van producten in mengmachines, bakken, bussen, glazen, dozen en combo's.
CO2-sneeuw is het meest doeltreffend in combinatie met op maat gemaakte sneeuwhoorns en mondstukken. Wij hebben een assortiment van specifieke expansiemondstukken waarmee een efficiënte sneeuwproductie en snelle koeling gegarandeerd is. Wij bieden ook uiteenlopende sneeuwhoorns, van handbediende en draagbare eenheden tot permanente installaties. Al onze cryogene apparatuur is ontworpen voor de hoogste efficiëntie en voldoet aan de hoogste hygiënenormen.
Op deze pagina's vindt u meer informatie over onze oplossingen voor de specifieke koel- en vriesuitdagingen van uw sector, zoals:
Zuivel
De verwerking van gevoelige zuivelproducten, in het bijzonder het hardmaken van roomijs, stabiliseren van desserts enz.Droge voedingsmiddelen en bakkerijproducten
Invriezen van voorgebakken brood, snel invriezen van broodjes, pretzels en bereide bakkerijproducten enz.Vis en schelp- en schaaldieren
Veilige verwerking van hele vissen en filets, garnalen, mosselen en andere schelp- en schaaldierenGroenten en fruit
Het behouden van vorm, structuur en smaak na het ontdooien, vooral van hoogwaardige producten, zoals aardbeien en frambozenVlees
Het minimaliseren van besmetting van hamburgers, vlees in plakken, gehakt en in blokjes gesneden vlees en ander gesneden vlees (zoals koteletten)Saus
Saus en sauzen kunnen met cryogene gassen snel gekoeld worden. Wilt u saus afkoelen? Wij adviseren u graag!Kant-en-klare gerechten en catering
Handhaving van kwaliteit van IQF-voedingsmiddelen (individually quick-frozen), kant-en-klare maaltijden, pizza's, gefrituurde producten en producten met een (deeg)laagje.